Krótko o nożach!
04-02-2020
Noże kuchenne dzielimy na kilka podstawowych grup:
-
Noże wielozadaniowe:
- Długi nóż szefa kuchni - (Około 20 cm długości) Idealny dla pasjonatów sztuki kulinarnej. Szerokie ostrze ułatwia szatkowanie, krojenie oraz porcjowania zarówno mięsa jak i warzyw.
- Średni nóż szefa kuchni - (Około 15 cm długości) Średniej wielkości nóż z szerokim ostrzem przeznaczony do większości zadań kulinarnych.
- Krótki nóż szefa kuchni - (Około 12 cm długości) Dzięki szerokiemu i krótkiemu ostrzu jest idealny do precyzyjnego szatkowania oraz większości zadań kulinarnych.
-
Noże do mięsa i ryb:
- Nóż do szynki i łososia - Posiada bardzo elastyczne, długie i cienkie ostrze, idealne do cięcia cienkich plastrów szynki lub ryby.
- Nóż do mięsa - Wyposażony w długie, wąskie i szpiczaste ostrze służące do porcjowania mięsa.
- Nóż do filetowania - Wąskie i elastyczne ostrze noża idealnie sprawdza się podczas filetowania ryb.
-
Noże do owoców i warzyw:
- Nóż do obierania - Mały nóż z cienkim i szpiczastym ostrzem, do obierania, cięcia i porcjowania warzyw i owoców.
- Nóż do skrobania - Służy do oczyszczania, obierania i krojenia warzyw i owoców.
- Nóż do skrobania, zagięty - Mały, poręczny nóż do oczyszczania, obierania i krojenia okrągłych warzyw i owoców.
- Nóż do pomidorów - Nóż z ząbkowanym ostrzem, przy użyciu którego można z łatwością pokroić warzywa i owoce o śliskiej skórce.
-
Noże do pieczywa:
- Nóż do chleba - Posiada ząbkowane ostrze które z łatwością przecina skórkę każdego rodzaju pieczywa.
- Szpatułka do smarowania - Wygodna w użyciu szapatułka, dzięki swojemu szerokiemu i zaokrąglonemu ostrzu. Idealna do rozsmarowywania masła lub serków topionych.
Noże dostępne w naszej ofercie możecie zobaczyć tutaj.